Inkluder planter i din madplan og spar penge

Hos nogle mennesker er mad en alt for stor post på budgettet hver måned. Der findes så mange hurtige løsninger derude, at det kan være nemt at forfalde til købemad flere gange om ugen. Selvom det ikke er for meget takeout, som får tallet på dit madbudget til at stige hurtigt, så kan dine indkøb af fødevareringredienser sikkert stadig godt gøres billigere. I denne artikel kommer nogle tips til billigere indkøb. De ekstra penge kan du sikkert bruge på noget sjovere end hverdagsmad, og hvis du mangler yderligere tilskud til eksempelvis din sommerferie, kan du låne penge nu. 

Spis mere plantemad
Det er meget oppe i vælten, at vi skal spise mindre kød for miljøets og dyrenes skyld. Og selvom vores klode og dyrevelfærd er vigtige emner, kan en mere vegetarisk kost også gavne din pengepung. Selvom du aldrig har spist mad uden animalske produkter, kan du hurtigt lære at lave velsmagende vegetariske retter, som koster meget mindre end kødpendanten.

Kikærter, bønner og linser er billige, fyldt med fibre og proteiner, som giver god mæthed. Bælgfrugter kan købes i de fleste supermarkeder, men du kan spare endnu flere penge ved at gå i din lokale mellemøstlige købmand og købe en kæmpe pose ad gangen.

Du skal være opmærksom på, at de skal lægges i blød og derefter koges. Hvis du synes, det er besværligt og tidskrævende, kan du købe kikærter og bønner på dåse. De er allerede kogte og klar til brug. Alternativt kan man koge en stor mængde selv og fryse bælgfrugterne ned i mindre portioner. Så kan du altid tage en pose op fra fryseren, når du har brug for det.
De fleste har smagt kikærter i falafel, men du kan bruge den lille, sunde ært til så meget mere. Put den i en sovs af kokosmælk og tomat sammen med løg, hvidløg og spis det ovenpå ris. Eller lad den spille en rolle i chili sin carne, chili con carnes vegetariske lillebror, og nyd den stærke sovs med lækkert brød til.  Det er også nemt at lave dip af bælgfrugter. Humus er nok den mest udbredt af slagsen, som består af kikærter, tahin, citron, hvidløg og olie. Men du kan sagtens lave dip af bønner også. Kidneybønner blendet med en masse persille, hasselnødder og salt smager for eksempel skønt.

Du behøver ikke at blive fuldblodsvegetar, hvis du godt kan lide at spise kød. Men hvis du skifter bøffen eller kyllingelåret ud med plantemad en eller flere gange om ugen, vil der hurtigt komme lidt ekstra råderum i dit madbudget.